6 eenvoudige manieren waarop een moeder het zelfvertrouwen van haar kind vergroot

Meer dan ooit beseffen ouders de noodzaak om de nadruk te leggen op het vergroten van het zelfrespect en het zelfvertrouwen van hun kinderen. Een jong kind heeft ondersteuning nodig om te blijven gedijen terwijl ze langzaam hun persoonlijkheid verkennen en groeien. Vaak hoeft de ondersteuning niet uitgebreid of complex te zijn. We kunnen op eenvoudige manieren helpen hun zelfvertrouwen en zelfrespect te vergroten. Toen ik zelf opgroeide met een laag zelfbeeld, wist ik dat ik mijn dochter een goede basis wilde geven en stappen wilde ondernemen om haar te steunen, zelfs vanaf jonge leeftijd. De onderstaande ideeën komen uit mijn persoonlijke ervaring en ik hoop dat ze anderen kunnen helpen.

Eenvoudige manieren om het vertrouwen van mijn kind te vergroten

1. Geef attente complimenten

Als het om peuters gaat, kunnen complimenten die hun eigenwaarde bevestigen, de steunpilaren van hun kindertijd worden. Ik heb gemerkt dat eenvoudige complimenten die hun steeds groeiende persoonlijkheid bewonderen en acties kunnen helpen om de dag van een kleintje op te fleuren.

Denk eraan om verder te kijken dan hun uiterlijk wanneer je een compliment geeft! “Je bent zo schattig” en “Je bent zo schattig” is vaak wat in ons opkomt als we naar onze peuters kijken. Ik merk echter dat het meer impact heeft als ik verder ga dan het oppervlakteniveau en mijn peuter bedank voor haar specifieke acties door dingen te zeggen als:

 • “Je bent zo behulpzaam!”
 • “Bedankt voor het helpen van mama!”
 • “Wat ben je fantasierijk en creatief!”
 • “Ik hou van de manier waarop je dat deed!”
 • “Dat is zo slim. Daar heb ik niet aan gedacht!”

Zulke zinnen kunnen hun humeur een boost geven en hun zelfvertrouwen van jongs af aan vergroten.

2. Betrek ze bij leeractiviteiten

Of je nu gewoon thuis aan het bakken of koken bent, betrek ze erbij! Dit kan betekenen dat je je kind alle ingrediënten laat verzamelen of je kleintje gewoon naast je laat kijken. Voor het bakken zou je ze kunnen helpen op een leren toren en betrek hun handen bij wat je doet (mits het veilig is om dat te doen). Naarmate ze erbij betrokken raken, zullen ze meer vertrouwen krijgen in hun capaciteiten en nieuwe vaardigheden.

De eerste keer dat ze helpen, vind je het misschien frustrerend. Het duurt meestal drie keer zo lang en is een stuk rommeliger. Maar de volgende keer dat ze helpen, pakken ze misschien de lepel voor je of weten ze wat je bedoelt als je vraagt: “Waar is de suiker?” Je zult er misschien versteld van staan ​​hoeveel ze eerder hebben geleerd! Deze activiteiten worden samen win-winsituaties omdat het hen helpt nieuwe vaardigheden te leren en hun zelfvertrouwen op te bouwen, en het wordt een tijd van binding voor jou en je kleintje.

Ik moet wel toegeven dat ik in het begin terughoudend was om mijn peuter bij deze activiteiten te betrekken, omdat het daarna vaak meer tijd en opruimen voor me betekende. Toen ik echter de positieve impact op mijn kind merkte, zag ik de noodzaak om dit vaker te doen.

3. Doe het niet voor hen – Bied ondersteuning en aanmoediging

Op een dag zag ik mijn dochter tijdens het spelen met haar houten puzzel spelen. Ze was gefrustreerd toen ze een bepaald stuk niet kon achterhalen. In plaats van het voor haar te doen, zei ik: “Dat geeft niet, blijf het proberen.” En probeer opnieuw. Je kunt het.” Soms leidde ik haar zachtjes. Maar deed meestal een stap terug en liet haar weten dat het oké is om het de eerste keer niet perfect te doen. Ze kan even ademhalen en het opnieuw proberen.

Een paar dagen later legde ze snel alle stukjes op de juiste plaats. Haar ogen lichtten op en ze was zo trots op zichzelf. Ze klapte en zei: “Yay!” Het was zo’n geweldig gevoel om haar prestatie samen te ervaren!

Als ik mijn kind toesta haar onafhankelijkheid te oefenen en zelf nieuwe vaardigheden te leren, realiseert ze zich haar capaciteiten, wat haar zelfvertrouwen een boost geeft. En dan, door haar doorzettingsvermogen en prestatie te prijzen, helpt het haar zelfvertrouwen te versterken. “Goed werk! Ik ben zo trots op je” kan een lange weg gaan.

4. Gebruik bevestigingskaarten

Het is nooit te vroeg om affirmaties met je kind te zeggen! Affirmaties zijn positieve, opbeurende uitspraken die tegen jezelf worden gezegd en die iemands zelfvertrouwen en zelfrespect kunnen helpen vergroten. Affirmatiekaarten zijn een geweldige en gemakkelijke manier om deze oefening met uw kind te beginnen.

We weten dat de hersenen van kinderen van jongs af aan als sponzen zijn. Ze nemen constant alles om zich heen in zich op! En wat we als ouders tegen ze zeggen, kan hun innerlijke stem worden. Het dagelijks gebruiken van affirmatiekaarten kan hun kleine geest helpen om positiever te groeien en vertrouwen in zichzelf te wekken. Voel je vrij om een ​​paar toe te voegen aan je ochtend- of bedtijdroutine! Je kunt ze ook tijdens het spelen inpassen.

5. Wees een goed rolmodel

Het is belangrijk om een ​​positieve woordenschat bij te brengen en een goed rolmodel te zijn voor onze kinderen om naar op te kijken. Onze kinderen kijken altijd. Ze letten op hoe je tegen jezelf en anderen praat. Onthoud dit als je tegen jezelf praat, hard bent voor je partner of als je onaardig bent. “Doe wat ik zeg, niet zoals ik doe” werkt niet. Wij zijn hun grootste leermeesters in het leven, en ons voorbeeld speelt een belangrijke rol in de manier waarop ze leren anderen te behandelen, liefde van anderen te accepteren en zichzelf te behandelen.

6. Let op de interesses van uw kind

Al onze kinderen hebben natuurlijke talenten en interesses. Zorg er als ouder voor dat u aandacht besteedt aan hun voorkeuren en sterke punten en bied hen kansen om te oefenen en hun kennis en ervaring uit te breiden. U kunt dit doen door lokale klassen of belangengroepen te vinden. Als uw kind bijvoorbeeld van muziek houdt en van dansen houdt, zoek dan naar muzieklessen of danslessen die het kan volgen. Of u kunt gewoon een familiedansfeestje in de keuken opnemen tijdens het koken van het diner. Door kennis te nemen van hun sterke punten en interesses en hen te helpen hun talenten te ontwikkelen, zal hun zelfvertrouwen groeien.

Als ouders zijn wij de grootste beïnvloeders van onze kinderen. Als we er een punt van maken om een ​​goed gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in onze kinderen te vergroten en te koesteren, zullen ze er veel baat bij hebben. Nogmaals, je stem zal de innerlijke stem van je kind worden naarmate ze groeien. Zorg ervoor dat die stem vol liefdevolle begeleiding en lof is! Deze eenvoudige tips kunnen een lange weg gaan, en ze zijn mijn go-to’s om het zelfvertrouwen van mijn kind te vergroten.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Mabella-Amsterdam
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart