Kies jij voor een visgraatvloer of Bulgaarse punt?

Bij het leggen van een houten vloer zijn er verschillende legpatronen om uit te kiezen. Twee van de meest populaire patronen zijn visgraat en een Bulgaarse punt. Beide patronen hebben hun eigen unieke uitstraling en voegen karakter en stijl toe aan elke kamer. Maar welk patroon is het beste voor jouw interieur? In dit blog bespreken we de verschillen tussen visgraat en een Bulgaarse punt, en geven we tips over hoe je het juiste patroon kunt kiezen op basis van de stijl van je huis, de afmetingen van de kamer en de kleur van de vloer. Lees dus snel verder.

Visgraat en een Bulgaarse punt

Visgraat en een Bulgaarse punt zijn legpatronen die worden gebruikt bij het leggen van houten en parketvloeren. Visgraat is een patroon waarbij je de planken diagonaal legt. Hierbij liggen de planken haaks tegen elkaar in een hoek van 45 graden. Een Bulgaarse punt is een patroon waarbij de planken elkaar ontmoeten in een punt.

De grootste verschillen

Hoewel beide patronen diagonaal zijn, zijn er enkele verschillen tussen visgraat en een Bulgaarse punt. Hier zijn enkele verschillen:

 • Richting: Bij een visgraatpatroon worden de planken in dezelfde richting gelegd, terwijl bij een Bulgaarse punt de planken elkaar kruisen en in verschillende richtingen liggen.
 • Kosten: Een Bulgaarse punt is over het algemeen duurder dan een visgraatpatroon, omdat er meer werk in zit om het te produceren en plaatsen.
 • Patroon: Visgraat is een eenvoudig patroon dat een klassieke uitstraling heeft, terwijl een Bulgaarse punt een meer gedetailleerd patroon is dat een elegante uitstraling heeft.

Plaatsing gaat net anders

Bij het leggen van een visgraatvloer legt een vloerenlegger de planken diagonaal in een hoek van 45 graden. De planken liggen hierbij als het ware haaks tegen elkaar.

Bij het leggen van een Bulgaarse punt vloer leg je de planken ook diagonaal, maar in een punt. Om dit te bereiken moeten de planken in twee verschillende hoeken worden gesneden, zodat ze perfect op elkaar aansluiten. Dit vereist meer werk en vaardigheid om de planken precies op de juiste manier te snijden en te leggen. Het patroon van de Bulgaarse punt vloer geeft een meer complexe uitstraling en vereist een hoger niveau van afwerking dan een visgraatvloer.

Kies het juiste patroon

Bij het kiezen van het juiste legpatroon is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur en de stijl van jouw huis. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

Stijl

Visgraat en een Bulgaarse punt zijn beide prachtige legpatronen die een unieke uitstraling aan jouw huis geven. Visgraat is een klassiek patroon dat al eeuwenlang wordt gebruikt en geschikt is voor traditionele en klassieke interieurstijlen. Dit patroon is ook ideaal als je op zoek bent naar een eenvoudige, maar toch elegante uitstraling voor jouw huis. Een Bulgaarse punt heeft daarentegen een modernere uitstraling en past goed bij eigentijdse interieurstijlen. Dit patroon is ook perfect als je op zoek bent naar een wat gedetailleerdere uitstraling.

Afmetingen

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen tussen een visgraat en een Bulgaarse punt is de grootte van de kamer waarin je de vloer wilt leggen. In het algemeen kan je beter een visgraat vloer kopen voor kleinere kamers, omdat het de kamer een gevoel van ruimte en diepte geeft. Dit komt omdat het patroon de ruimte optisch vergroot. Een Bulgaarse punt werkt daarentegen beter in grotere kamers, omdat het patroon het gevoel van diepte in een kamer niet vergroot, maar het eerder versterkt en benadrukt.

Kleur

De kleur van de vloer is ook een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste legpatroon. Overweeg bij het kiezen van het patroon de kleur van de houten vloer en hoe dit past bij de rest van het interieur. Bij een lichtere vloer kan een visgraatpatroon de vloer meer textuur geven en een klassieke uitstraling versterken. Bij een donkere vloer kan een Bulgaarse punt een meer modern en gedurfd statement maken. Overweeg dus goed wat voor sfeer u wilt creëren in uw kamer en kies het patroon dat het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren en de rest van jouw interieur.

 

 

 

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Mabella-Amsterdam
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart